Viisas yhteistyö luo tulevaisuutta
Itä-Suomen Yliopisto (University of Eastern Finland, UEF) toimii Joensuussa, Kuopiossa ja Savonlinnassa. Sen tavoitteena on tarjota opiskelijoilleen Suomen korkeakoulujen paras oppimisympäristö. Uusia tapoja oppia ja opettaa kehitetään jatkuvasti myös kansainväliselle yhteisölle. Yliopiston tehtävänä on näyttää, miten maailma kehittyy seuraavan 5-10 vuoden aikana – Process Genius auttaa tekemään kehityksestä totta.
Yhteistyö UEF:n ja Process Geniuksen välillä alkoi vuoden 2016 alussa, kun UEF ja Suomen Yliopistokiinteistöt alkoivat rahoittaa etäohjattavan fotoniikan laboratorion rakentamista. Laboratorio sai nimekseen Sm4rtLab. Joulukuussa 2016 sitä testattiin ja esiteltiin ensimmäisen kerran. Marraskuussa 2017 esittelyjä pidetään talon ulkopuolisille vierailijoille jopa 3 kertaa viikossa ja laboratoriota on esitelty myös ulkomailla. Vastaanotto on ollut hyvin positiivinen. Kiinnostusta on ollut muun muassa MIT:n ja Microsoftin tahoilta.
Sm4rtLab – helppo käyttää 24/7/365
”Halusimme laboratoriosta helpon ja intuitiivisen etäkäyttöohjelman ja sellaisen juuri saimme”, kertoo UEF:n fysiikan ja matematiikan laitoksen professori Pasi Vahimaa. Etäohjattavaa Sm4rtLabia on kehitetty tiiviissä yhteistyössä UEF:n tietotekniikkapalveluiden ja PG:n kanssa. Sekä UEF että PG ovat aktiivisesti etsineet uusia tapoja kehittää virtuaalista käyttöliittymää. ”Tämä ei ole ostajan ja myyjän välinen suhde, vaan aitoa yhteistyötä”, Vahimaa kiittelee.
Sm4rtLab-etäkäyttölaboratoriota hyödynnetään sekä tutkimustyöhön että koulutuksiin. Laboratorio on käytössä vuorokauden ympäri vuoden jokaisena päivänä. Etäkäyttö onnistuu joko nettiselaimen tai HoloLens-lasien kautta. HoloLens-sovelluksessa laboratoriota ohjataan eleillä ja puhekomennoilla ja sovelluksessa voi tehdä samat kokeet kuin reaalimaailmankin ympäristössä.
Etäkäyttö tuo säästöjä ja vapautta
Etäohjattavuus tarjoaa laboratoriotyömahdollisuuden sellaisillekin yliopistoille, joissa ei ole omia laitteistoja tai tiloja kokeita varten. Esimerkiksi Kuopion sovelletun fysiikan laitos käyttää Joensuun laboratoriota koulutuksiinsa. Myös ulkomailla on paljon yliopistoja, joissa ei ole mahdollisuuttakaan rakentaa omaa laboratoriota. Joensuuhun matkustaminen olisi kallista, mutta etäkäyttö tekee arvokkaan oppimiskokemuksen mahdolliseksi ilman matkakuluja.
Toisaalta etäkäyttö on tuonut vapautta liikkumiseen. Yksi laboratoriotutkimus voi välivaiheineen kestää jopa viikkoja. Enää tutkijan ei tarvitse seisoa laitteistonsa vieressä koko ajan – tutkimusta voi jatkaa etänä mistä päin maailmaa tahansa. Samaa teknologiaa voidaan käyttää teollisissakin ympäristöissä laitteiden etäseurantaan ja -hallintaan. Laboratoriossa vierailevilta yrityksiltä saadaankin paljon ideoita käyttökohteista, joissa virtualisointi voisi auttaa tuomaan säästöjä tai muita asiakashyötyjä.