Mitä on Digital Twinin konepellin alla?

Älytehdas

Digital Twin operatiivisessa käytössä

Pelkkä 3D malli? Ei kai tuo vaikea ole piirtää? Lopputulos on tässäkin kymmenien tuhansien tuntien harjoittelun tulos muutaman tunnin mallintamisen sijaan. Kun lähdetään toteuttamaan operatiiviseen käyttöön näkyvyyttä, turvallisuutta ja laatua parantavaa #Digitaltwin tai #Smartfactory -ratkaisua, putkessa on hallittava hyvin vähintään seuraavat osa alueet, jotta tulos on toimiva ja skaalautuva kustannustehokkaasti.

  1. Lähtömalli, yleensä kolmiulotteinen suunnittelumalli tai pistepilvi viedään automatisoituun putkeen, jossa luodaan polygonoitu ”mesh”-malli. Mallin polygonitiheys on tällaisena vielä aivan liian raskas renderointiin ja WebGllään (lue; nettiselaimeen). Eli välissä malli pitää optimoida vähentämällä polygoneja. Tässä on se tarkka osuus, sillä käsintehtynä tuo on aivan liian hidasta ja kallista ja matemaattisesti automatisoitu algoritmipohjainen ratkaisu taas ei ole ihan yksinkertaisemmasta päästä, haasteena on saada just oikea tarkkuus konversiossa mikä taas vaati vahvaa kokemusta oikeiden parametrien löytämisestä ja käytöstä.

 

  1. Seuraavaksi malli viedään seuraavaan kehittämäämme putkeen, mikä on ylitsevuotavan täynnä koodareillemme rakkaita teknisiä termejä ja josta outputtina syntyy selaimessa nätisti pyörivä Digital Twin. Toteutuksessa on sisäänrakennettuna kolmiakselinen georeferointi sekä laitoksen suunnittelumallista saadut KKS/SAP/Datapisteet oikeissa kohdissa.

 

  1. Viimeinen päävaihe on kytkeä data 3D digikopioosi. Tässä hyödynnetään vuosien aikaan rakentuneita rajapintoja, valmiita APEja, IoT alustoja, automaatiota ja niin edelleen, vaativimmillaan kytketään kymmenien lähteiden data selaimessa pyörivään malliin. Tästä syystä ei muuten kannata fiksautua mihinkään alustaan tai teknologiaan, niitä on runsaasti ja lisää tulee koko ajan, eikä mikään hyydytä kehitystä niin tehokkaasti kuin jumiutuminen yhden rajapinta/alustateknologian rajoihin.

 

Tulemme mielellään keskustelemaan lisää, kuinka avoimella koodilla ja läpinäkyvästi yhdessä toimien saavutetaan oikeita hyötyjä sekä vältetään kalleimmat harha-askeleet. Olethan yhteydessä Jani Akkillaan, Antti Häkkilään tai Sami Auviseen. #pioneerit jo 6 vuotta